Pages

nuffnang

Saturday, March 12, 2011

Keadaan loji nuklear Jepun kian membimbangkan

japan tsunami and earthquake 2011 nuclear power plant fukushima no 1


Satu letupan kedengaran di sebuah loji nuklear di Sendai, Jepun menimbulkan kebimbangan reaktor itu akan musnah dan menyebabkan bahan radioaktif tersebar.Kebakaran tersebut berlaku kira-kira jam 3.30 waktu tempatan.

Bagaimanapun menurut Tokyo Power Electric Co yang menguruskan Loji Fukushima Dai-ichi di Sendai menyatakan tidak pasti letupan di loji berkenaan yang menyebabkan satu dindingnya runtuh, mengandungi reaktor nuklear.

NONE

Bagaimanapun mereka mengesahkan empat pekerja tercedera akibat kejadian itu.

Paparan TV Jepun menunjukkan salah satu dinding bangunan terbakar hangus dengan hanya meninggalkan rangka besinya.Jurucakap kerajaan, Yukio Edano menyatakan semua penduduk dalam lingkungan 10 kilometer dari loji berkenaan patut dipindahkan.

Walaupun berdepan dengan kemusnahan, wakil Suruhanjaya Keselamatan Nuklear Jepun Ryohei Shiomi berkata ia tidak akan merebak dari lingkungan 10 km dan kebanyakan 51 ribu penduduk di sekitar telahpun dipindahkan.

Pasukan keselamatan Jepun termasuk lebih 50 ribu tentera dikerah membantu bagi memastikan kemalangan dan kebakaran dapat diatasi serta menyelamatkan mangsa akibat bencana alam paling teruk dalam tempoh 140 tahun ini.

Kadar rasmi kematian setakat jam 5 petang waktu tempatan ialah 413 dengan 784 disahkan hilang dan 1,128 tercedera. Bagaimanapun media tempatan melaporkan lebih dari 1,300 terbunuh. 200 hingga 300 mayat dijumpai di pantai Sendai, bandar paling hampir dengan pusat gempa bumi semalam.

Lebih 215 ribu rakyat kini berlindung di 1,350 pusat pemindahan di lima wilayah berbeza. 
Impak sebenar masih tidak dapat dikenal pasti. Kemusnahan teruk dilaporkan di wilayah Miyagi kerana gempa bumi berukuran 8.9 pada skala Richter semalam dan tsunami yang memusnahkan pelbagai kawasan terutamanya di 

bandar Sendai dan kawasan timur Jepun.

NONE


sumber: malaysia kini news

2 comments:

cik hani said...

mintak jauh musibah mcm ni...

subhanallah..

khairul akmal azman said...

allahu akhbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

online