Pages

nuffnang

Tuesday, March 1, 2011

Tips menjimatkan petrol anda

Memandangkan harga minyak yang semakin lama semakin menaik dengan jayanya, maka kita perlulah bijak megatasi masalah ini. Memang tak dapat dielakkan, nak tak nak kena juga isi minyak kan. Maybe semua orang dah tahu, tapi mengingatkan semula..


1. Isi minyak sebelah malam, 
Apabila cuaca sudah sejuk. Dikatakan isi minyak pada waktu malam, kurang gas dalam petrol atau diesel. Kandungan gas dikatakan banyak pada waktu siang yang panas, di mana setiap liter yang di isi pengguna akan rugi sebab haba petrol bercampur lebihan gas dalam kandungannya. Benar atau tidak berdasarkan pengalaman sendiri. Memang benar. Ada perbezaannya. Penggunaan petrol lebih lama bertahan jika di isi pada waktu malam. 

2. Isikan minyak sehingga tangki penuh. 
Minyak atau petrol cepat habis jika ruang tangki banyak yang kosong. Minyak atau petrol akan meruap. Semakin besar ruang semakin banyak minyak atau petrol meruap. Petrol yang meruap tidak dapat dibakar oleh enjin. Dicadangkan juga penuhkan semula tangki apabila tangki separuh kosong. Jangan tunggu sehingga meter pada tanda "E" baru diisi. Semakin banyak ruang kosong semakin banyak petrol meruap, maka lebih cepat habis. Sebagai contoh, saya suka bila minyak saya sentiasa full. Jadi caranya, Bila awal bulan tu "waktu kaya", isilah full. Tetapi, setiap hari isi je macam biasa. Kalau anggaran guna RM10 sehari, jadi isilah dengan jumlah sebegitu kembali. Jadi, setiap hari minyak akan full je. Kalau2 ada emergency ke, tak lah  gelabah sangat.

3. Bawa kereta dalam kelajuan yang tetap. 
Tidak terlalu laju dan tidak terlalu perlahan. 70 – 90 km sejam adalah bersesuaian. Pastikan anda mematuhi had laju dan pandu pada lorong yang sesuai. Semakin laju kereta, semakin minyak digunakan. Pandu secara perlahan pula menyebabkan beban pada kereta. Ini menyebabkan enjin tertekan dan menyebabkan banyak minyak digunakan. 

4. Patuhi jadual penyelenggaraan kereta atau kenderaan anda. 
Enjin yang diselenggara akan berfungsi dengan baik dan lebih berkesan. Pada jangka masa yang tetap, gunakan bahan rawatan petrol. Ini bertujuan untuk cucian pada injap minyak agar tidak tersumbat. Pastikan penapis petrol diperiksa atau ditukarkan apabila perlu. 

5. Angin tayar 
Angin tayar perlu sentiasa pada tahap tekanan yang disyorkan pada model kereta dan jenis tayar yang digunakan. Seminggu sekali periksa tekanan tayar. Penjagaan tayar yang baik memastikan cengkaman tayar yang sesuai dan pada jumlah jarak yang jauh nyata menjimatkan minyak. 

6. Kereta sesuai untuk perjalanan yang jauh. 
Jika tempat yang dituju boleh berjalan kaki atau berbasikal, adalah baik melakukannya. Banyak minyak boleh dijimatkan tetapi keselamatan penting jika jalan dilalui gelap, sunyi dan diragui keselamatannya adalah lebih baik bawa kereta. 

7. Kurangkan penggunaan penghawa dingin. 
Perjalanan pagi atau malam yang sejuk tidak perlu penghawa dingin. Buka tingkap sedikit dan biarkan angin luar masuk. Awas jangan buka tingkap terlalu luas sehingga tangan dari luar boleh mencapain ke dalam dengan mudah. 

8. Kurangkan beban kereta. 
Barang-barang yang tidak perlu dalam kereta perlu dikeluarkan. Semakin banyak beban semakin banyak tenaga dan minyak digunakan. 

9. Pemanasan enjin selama 30 saat. 
Panaskan enjin selama 30 saat sahaja. Enjin kereta panas lebih berkesan semasa kereta bergerak. Memanaskan enjin lebih 30 saat bukan sahaja membazir minyak tetapi boleh merosakkan enjin kerana pelinciran enjin lebih berkesan ketika kereta bergerak.

10. Elakkan menggunakan gear rendah. 
Cuba kekalkan halaju kereta lebih daripada 35 km/jam. Langkah gear dari gear 1 terus ke gear 3 atau 4 ketika kereta menuruni bukit atau melalui jalan rata. Tukar gear secepat mungkin ketika menaiki bukit. Apabila memandu secara automatik, tingkatkan halaju anda dengan segera. Jangan andaikan bahawa anda perlu memandu di lebuhraya sahaja untuk menggunakan gear 5. Seboleh-bolehnya pandu dengan gear 5 di mana sahaja walaupun berada di dalam jalan yang kecil.

11. Elakkan menunggu . 
Sekiranya anda terpaksa menunggu seseorang di dalam kereta, matikan enjin. Lebih murah untuk menghidupkan semula enjin daripada menunggu 1 minit di dalam kenderaan dengan enjin yang masih hidup. 


Baiklah, itu saja panduan berguna yang ingin di kongsi. Kita yang mencorakkan gaya hidup kita. Berjimat amalan mulia....


4 comments:

PReDicToR said...

bagus2....

akan ku amalkan lepas nei...

PurpleOked said...

amal jangan tak amal

Ahmad Faris said...

lebih berkesan jika guna kereta tempatan,iaitu perodua kancil

PurpleOked said...

dan produa kenari juga.. huh, save2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

online